Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

8 de març Dia Internacional de la Dona

Avui dia 8 de març es celebra el Dia Internacional de les Dones i està reconegut per l'Organització de les Nacions Unides. És un dia per a reivindicar el feminisme i denunciar el sexisme. Els orígens d’aquesta celebració.....

DILLUNS 08 MARÇ 2021

Els orígens d’aquesta celebració, són molt confosos. L’explicació més versemblant es remunta a mitjans del segle XIX, en plena revolució industrial. El 8 de març del 1857, milers de treballadores tèxtils van decidir sortir als carrers de Nova York amb el lema ‘Pa i roses’ per protestar per les míseres condicions laborals i reivindicar una retallada de l’horari i la fi del treball infantil.

Va ser una de les primeres manifestacions per lluitar pels seus drets, i diferents moviments, successos i mobilitzacions (com la vaga de les camiseres del 1909) es van succeir a partir de llavors. L’episodi també va servir de referència per fixar la data del Dia Internacional de la Dona el 8 de març.

El capítol més cruent de la lluita pels drets de la dona es va produir, no obstant, el 25 de març del 1911, quan es va incendiar la fàbrica de camises Triangle Shirtwaist de Nova York. Un total de 123 dones i 23 homes van morir. La majoria eren joves immigrants d’entre 14 i 23 anys.

 

El color lila és el color representatiu del Dia de la Dona, i el que adopten les dones o els edificis com a signe de la reivindicació. Va ser el color que el 1908 utilitzaven les sugragistes angleses. Als anys 60 i 70 les dones socialistes van escollir aquest color com a símbol de la lluita feminista i posteriorment se’l va associar a la jornada que se celebra cada 8 de març.

Una altra versió una mica més poètica de l’origen del llaç lila, és que el llaç i el seu color representen aquelles dones de principis del segle XX que van morir cremades a la fàbrica tèxtil de Nova York. La llegenda diu que el fum que sortia de la fàbrica en flames era de color lila, degut a les teles amb què treballaven i que podia apreciar-se des de quilòmetres de distància.